Ανασφάλιστα οχήματα

Η ΟΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ με υπευθυνότητα και έχοντας σε προτεραιότητα την ακριβή και σε βάθος ενημέρωση των συναλλασσομένων της, σας θυμίζει τα εξής σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα:

Η κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος (όλων των μηχανοκίνητων και κάθε κατηγορίας) απαγορεύεται ρητά και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ιδιοκτήτη ή/και τον οδηγό. Ο λόγος είναι ότι ένα ατύχημα με υπαιτιότητα θα επιφέρει στην καλύτερη περίπτωση υλικές ζημίες και στη χειρότερη και σωματικές βλάβες ή και θάνατο. Η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να απαιτήσει έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει κάποιος μεμονωμένα να καλύψει. Το υποχρεωτικό εκ του νόμου ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία ενός οχήματος (ανεξάρτητα από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είδος, κατηγορία, παλαιότητα, ιδιότητα, εντοπιότητα, κυβισμό κ.α.) καλύπτει τον οδηγό και τον ιδιοκτήτη με το ποσό του 1.220.000 € ανά ατύχημα για υλικές ζημίες και ταυτόχρονα και έως 1.220.000€ ανά θύμα για σωματικές βλάβες ή/και θάνατο.

Από το 2014 με τον Ν. 4261 όπως ισχύει, τέθηκε η βάση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων κυκλοφορούντων οχημάτων μέσω διασταύρωσης πληροφοριών από τα αρχεία των αρμόδιων φορέων, που επισύρει για τους παραβάτες χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές ποινές (πολύμηνες αφαιρέσεις της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή/και της άδειας ικανότητας οδήγησης),  ποινικοποιεί το ζήτημα για τους κατ´ επανάληψη παραβάτες, αλλά και αλλάζει το τοπίο σε σχέση με ό, τι γνωρίζαμε έως τότε για τα εν λόγω ασφαλιστήρια.